Dropshipping-leveranciers
Dropshipment kan via veel verschillende leveranciers. Voordat dropshipping-leveranciers jou als klant accepteren, moet je vaak eerst voldoen aan bepaalde eisen. Maar ook vanuit jouw kant is het verstandig om een aantal dingen te checken voordat je een samenwerking aangaat met een dropshipping-leverancier.
Overzicht van dropshipping-leveranciers
Dropshippers.nl heeft een uitgebreid overzicht van enkele dropshipping-leveranciers waarmee je direct kunt starten:
dropshippingXL
dropshippingXL biedt meer dan 90.000 vidaXL-producten voor jouw webwinkel of marktplaats-account. VidaXL is vooral sterk met meubels en huis-en-tuin-producten, maar levert daarnaast ook producten uit vele andere categorieën. Het bedrijf levert snel in Europa en koppelt o.a. met Lightspeed, Magento en WooCommerce.
BigBuy
BigBuy is een Spaanse dropshipping-distributeur en biedt meer dan 150.000 huis en tuin artikelen, cosmetica, sportartikelen, kleding, speelgoed en elektronica. Het levert snel en je kunt losse bestellingen doen. Ook kun je een abonnement afsluiten, waarmee het extra diensten biedt.
GOGETTERS
GOGETTERS koppelt jouw Shopify-, WooCommerce- of Prestashop-webshop aan één of meerdere Nederlandse leveranciers naar keuze. Met de app automatiseer jij het importeren van producten, bijhouden van de voorraden en komen de bestellingen automatisch bij de leverancier terecht.
B2B GRIFFATI
De Italiaanse groothandel B2B GRIFFATI biedt verschillende designermerken, inclusief enkele exclusieve Europese modemerken, tegen groothandelprijzen. Met de dropshipping-plugin Sync2Fashion kun je eenvoudig producten toevoegen aan een Shopify-webshop. De groothandel regelt dan de opslag en verzending.
DSers
Met het platform van DSers kunnen verkopers makkelijk producten van dropshipping-leveranciers op AliExpress toevoegen aan de webshop, zonder ze zelf in te kopen. Er staat een groot aanbod aan producten met lage prijzen op. Sinds het stoppen van Oberlo, de voormalige dropshipping-plugin van Shopify zelf, gebruiken veel verkopers deze app.
SaleHoo
Op SaleHoo koop je voor 67 dollar toegang tot een online database met meer dan 1,6 miljoen producten in 75 categorieën via duizenden (dropshipping)leveranciers wereldwijd. Je treft op SaleHoo kleding, elektronica, meubels, kantoorartikelen, mobiele telefoons en meer.
Printful
Bij Printful kun je een assortiment opbouwen door producten te bedrukken met eigen ontwerpen. Denk aan kleding, tassen, mokken en telefoonhoesjes. Printful is vooral geschikt voor dropshippers met een eigen community of fanbase, zoals influencers en bekende Nederlanders.
Spocket
Spocket biedt een aanbod van Europese en Amerikaanse dropshippers. Naar eigen zeggen maken meer dan 50.000 webshops wereldwijd gebruik van het platform, dat onder meer kleding, sieraden, verzorgingsproducten, consumentenelektronica, huishoudelijke producten en speelgoed vertegenwoordigt.
AliExpress
Veel dropshippers die kiezen voor dropshipping vanuit China werken met AliExpress. De prijzen zijn hier vaak lager, het aanbod is groter en voor de meeste webwinkelsoftware is wel een plugin. Maar consumenten kunnen hier ook bestellen waardoor webshops hiermee eigenlijk weinig meerwaarde bieden. Ook is het aanbod deels ongeschikt voor Europa, wat kan zorgen voor problemen met retouren, garantie of zelfs aansprakelijkheid. Daarnaast zijn de levertijden soms slecht.
Een leverancier kiezen
Er zijn diverse factoren die bepalen of je van dropshipment een succes kunt maken. Sommige aspecten heb je zelf in de hand, zoals de marketing en het klantcontact. Maar er blijven nog genoeg onderdelen over die de dropship-leverancier voor je verzorgt en die minstens zo belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van het product, het bewaken van de voorraden en de verzending. Reden genoeg dus selectief te zijn voor je als dropshipper de beste dropship-leveranciers selecteert.
Voldoet het aan de Europese producteisen?
Veel van dropshipping-producten komen niet uit Europa. Via dropshipping kun je eenvoudig de stap van groothandels overslaan en zelf producten importeren, maar als je de producten hier verkoopt moeten die wel aan de Europese producteisen voldoen.
Controleer vooraf of je de producten kunt aanbieden op de Europese markt. Stel dat je speelgoed wilt dropshippen uit China, dan moet je kunnen aantonen dat deze producten voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Importeer je artikelen uit Europa, dan kun je de producent aansprakelijk stellen mocht er iets mis zijn met het artikel. Is het product niet in Europa gemaakt, dan is volgens de wet degene die het product heeft geïmporteerd hier aansprakelijk voor. En dat ben jij.
Wanneer je wilt samenwerken met een groothandel of dropshipper buiten Europa is het hierdoor extra belangrijk om documentatiemateriaal op te vragen waaruit blijkt dat de producten voldoen aan de gestelde kwaliteits- en veiligheidseisen.
Vestigingslocatie in Europa
Er zijn ook voldoende Nederlandse dropshippers. Een Nederlandse dropshipping-leverancier heeft veel voordelen, maar je kunt ook producten verkopen van buitenlandse leveranciers. Naast een extra check op de veiligheidseisen kan een locatie van een dropshipping-leverancier buiten Europa betekenen dat de levertijd (veel) langer is dan wenselijk of dat de verzendkosten hoger zijn. Pas hierbij op dat je de klant niet verrast met extra kosten als het product niet uit Europa komt.
Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen, waardoor consumenten geen btw of invoerrechten hoeven te betalen. Buiten de EU hangen de btw en invoerrechten af van de orderwaarde. Deze kosten zijn voor de klant. Als die denkt dat hij zijn producten koopt bij een Nederlandse webshop en pas bij levering ontdekt dat er inklaringskosten bovenop komen, kan dit voor extra retouren zorgen.
Capaciteit
Bij je keuze voor de leverancier(s) kijk je voorkeur niet alleen naar hun productaanbod, maar ook naar hun capaciteit. Sommige dropship-leveranciers hebben een eigen fabriek en kunnen snel opschalen als het moet. Andere dropshipping-leveranciers verzorgen eigenlijk alleen de distributie en hebben nauwelijks invloed op het aanbod. Schroom bij je selectie daarom niet om te vragen hoeveel orders de leverancier kan verwerken. Je wilt voorkomen dat producten niet (voldoende) leverbaar zijn.
De verzending
Consumenten willen hun bestelling het liefst zo snel mogelijk ontvangen. Een dropshipper die de orders snel verwerkt zodat de totale levertijd zo kort mogelijk wordt gehouden, heeft dus de voorkeur. Maar pin je bij je keuze voor de leverancier niet alleen vast op de verzendtijd, ook het verzendproces verdient de nodige aandacht. Met welke vervoerder(s) werkt de leverancier bijvoorbeeld samen en wat komt er uit de reviews naar voren over de verzending? Ook kun je ervoor kiezen om zelf eens iets te bestellen bij een aantal dropshipping-leveranciers. Hoe verliep je communicatie, moest je lang wachten op je pakket en in welke staat werd het geleverd?
Retourbeleid
De manier waarop leveranciers met de retouren omgaan verschilt per partij. Er zijn dropshipping-leveranciers die het geen probleem vinden om de retourverwerking op zich te nemen, maar er zijn ook spelers die dit weigeren. Bedenk vooraf dus goed of je wilt dat het product teruggaat naar de leverancier of naar jou. Vergeet ook niet om je te verdiepen in de kosten van beide opties. De kosten voor zendingen naar bijvoorbeeld China zijn soms hoger dan de waarde van de order. Hierdoor kan het goedkoper zijn om je verlies te pakken en de consument dezelfde bestelling zonder bijkomende kosten nogmaals te sturen. Maar stel dat dit vaak gebeurt, dan wordt het wel een erg kostbaar bedrijfsmodel en kan het beter uitpakken om te gaan voor die leverancier die wat duurder is, maar wel in de buurt zit en betere retourvoorwaarden heeft.
Productomschrijvingen en foto’s
Goede productomschrijvingen en kwalitatieve productfoto’s zijn onmisbaar in elke webshop. Naast dat het zorgt voor een professionele uitstraling voorkomt het dat mensen iets anders geleverd krijgen dan ze verwachtten. Je kunt ervoor kiezen om de productomschrijvingen van de leverancier over te nemen, maar dit is niet aan te raden.
Naast dat leveranciers soms niet alle informatie bieden die de klant zoekt, is het ook niet goed voor je seo-resultaten. Zelfgeschreven productomschrijvingen, waarbij je onder meer beschrijft wat de voordelen zijn van het product, vergroten de kans dat webshopbezoekers overgaan tot een aankoop.
Wat de foto’s betreft, kun je het houden bij de foto’s die de leverancier aanlevert. Hierbij helpt het enorm als de dropship-leverancier foto’s heeft die je kunt plaatsen zonder dat je ze hoeft te bewerken. Om er zeker van te zijn dat de foto’s daadwerkelijk het eigendom zijn van de leverancier en niet gekopieerd zijn van een andere verkoper kun je de bestanden checken op Google Images.
Zijn de afbeeldingen van slechte kwaliteit of werk je samen met meerdere leveranciers waardoor er geen eenheid in de productafbeeldingen zit, dan komt het vaak professioneler over wanneer je de foto’s zelf maakt. Hiervoor heb je uiteraard wel de producten nodig, maar het kan sowieso geen kwaad om elk item dat je verkoopt ook zelf te hebben aangezien jij verantwoordelijk bent voor de kwaliteit ervan.