Dropshipping sportartikelen

Een niche die maar blijft groeien is sportartikelen. Steeds meer consumenten zien het belang van sporten in en willen hier ook de juiste spullen voor in huis halen. Er is dus veel vraag naar, maar dit betekent ook dat er veel spelers op de markt zijn. Toch biedt het dropshippen van sportartikelen nog voldoende kansen.

sportproducten voor thuisEr bestaan verschillende aanbieders op de markt die een groot assortiment aan sportartikelen verkopen. Het kan erg lastig zijn om op te boksen tegen een Intersport of Decathlon. Door je onderneming te richten op één niche of segment van deze markt ben je makkelijker vindbaar in zoekmachines. Daarnaast kun je al snel uitgroeien tot dé specialist in die niche.

Leverancier vinden

Om te starten met het dropshippen van sportartikelen moet je op zoek gaan naar een dropshipping-leverancier. Er is een enorm aanbod, wat nogal overweldigend kan zijn. Er bestaan genoeg sites, zoals AliExpress, waar je duizenden opties vindt van Aziatische leveranciers. Besef wel dat deze soms zaken anders regelen dan we gewend zijn in Europa.

Prijzen in China zijn vaak lager, maar levertijden of kwaliteit zijn bij Europese leveranciers soms beter.

Een groothandel binnen Europa is zelf verantwoordelijk om aan de Europese kwaliteitseisen te voldoen. Wanneer je een product importeert vanuit Azië ben jij hier verantwoordelijk voor. Het kan dan best wat tijd kosten om dit uit te zoeken. Daarnaast hebben klanten vaak klachten over de lange levertijd van producten uit China. Met een Europese of Nederlandse groothandel is  deze al een stuk korter.

Kijk daarnaast ook welke mogelijkheden een leverancier biedt. Zijn er koppelingen met externe verkoopkanalen, zoals marktplaatsen, mogelijk? Hierdoor kan je makkelijk je afzetmarkt vergroten. Enkele bekende Europese groothandels zijn:

BigBuy

bigbuyBigBuy is een Spaanse dropshipping-distributeur en biedt meer dan 150.000 artikelen, waaronder veel sport-, fitness en gezondheidsartikelen.  Het levert snel en je kunt losse bestellingen doen. Ook kun je een abonnement afsluiten, waarmee het extra diensten biedt. Bekijk de website.

SaleHoo

SaleHooVoor 67 dollar koop je hier toegang tot een online database met meer dan 1,6 miljoen producten in 75 categorieën via duizenden (dropshipping)leveranciers wereldwijd. Hieronder zitten ook veel goede Europese groothandels in sportartikelen. Bekijk de website.

DSers

dsersMet het platform van DSers kunnen verkopers makkelijk producten van dropshipping-leveranciers op AliExpress toevoegen aan de webshop, zonder ze zelf in te kopen. Er staat een groot aanbod aan producten met lage prijzen op. Sinds het stoppen van Oberlo, de voormalige dropshipping-plugin van Shopify zelf, gebruiken veel verkopers deze app.

Niches in sportartikelen

hardloopband verkopenAls je je gaat verdiepen in sportartikelen kom je er al snel achter dat het een erg brede markt is. Je kunt bijvoorbeeld een webshop beginnen in fitnessapparaten, of juist hardloopkleding of -schoenen. Misschien wordt je wel de specialist in sportaccessoires, zoals sporthorloges.

Als je een dropshipping-webshop gaat maken heeft elke niche zijn eigen voor- en nadelen. Zo is een voordeel van sportapparatuur dropshippen dat je deze niet zelf hoeft te versturen. Je hebt hiermee niet te maken met de hoge verzendkosten voor deze zware producten. Wel bereik je hiermee minder mensen dan wanneer je sportkleding verkoopt.

Wil je véél producten verkopen of kies je voor lage aantallen met hoge winstmarges?

Fitness en voedingssupplementen

Binnen sportartikelen is fitness een grote niche die je weer kunt onderverdelen in verschillende losse doelgroepen. Een andere grote niche is die van voedingssupplementen. Wanneer je deze producten gaat dropshippen moet je wel goed opletten of de ingrediënten voldoen aan Europese eisen. Daarnaast zijn er andere regels verbonden aan het verzenden van producten met een beperkte houdbaarheid, verdiep je hier dus vooraf goed in.

Door uit te zoeken welke producten in deze markt moeilijk vindbaar zijn, kun je een inschatting maken van welke producten jij juist kan gaan verkopen.

Extra producten of dropshipping-leverancier? BigBuy.eu biedt binnen- en buitensportartikelen, sportkleding en -accessoires. Voeg ze eenvoudig toe aan jouw webshop.

Voordelen van sportartikelen dropshippen

Dropshipping heeft enkele vaste voordelen. Zo heb je minder geld nodig als je niet eerst zelf een voorraad hoeft in te kopen. Ook heb je geen magazijn nodig om de artikelen in op te slaan, en bespaar je veel tijd doordat de leverancier alles direct naar de klant verzendt.

Wat maakt het dropshippen van sportartikelen zo aantrekkelijk? Er zijn best wat voordelen die hierbij komen kijken. Zoals eerder genoemd is dit echt een grote markt. Zowel jonge als oudere consumenten sporten en hebben sportartikelen nodig. Je kunt je op één specifieke doelgroep richten en enkel sportkleding voor kinderen gaan verkopen. Hier zal je wel een andere marketingstrategie voor nodig hebben dan wanneer je aan ouderen verkoopt.

Daarnaast kan je ook één specifieke sport uitkiezen. Ga bijvoorbeeld alleen hardloopartikelen verkopen of juist artikelen voor tennissers of fietsers. Dit geeft je veel mogelijkheden om jouw webshop uniek te maken en je af te zetten tegen je concurrenten. Met dropshipping kun je snel wisselen in assortiment en dus direct inspelen op trends, seizoenen of de populariteit van bepaalde sporten.

Nadelen

Toch zijn er ook wat nadelen verbonden aan het dropshippen van sportartikelen. Zoals eerder gezegd zijn er dus al veel gevestigde spelers en kan het lastig zijn om in deze niche door te breken. Wanneer je zwaardere producten gaat dropshippen kun je al snel te maken krijgen met beschadigde verzendingen.

Hoewel je geen verzendkosten hoeft te betalen, berekenen dropshipping-leveranciers deze kosten wel door door in de productprijs. Juist bij deze zwaardere producten wordt je marge dan nog krapper. Een

Je eigen merk opbouwen

voeddingssupplementenAls startende dropshipper wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk je klantenbestand laten groeien. Door je webshop net iets anders in te richten dan die van je concurrenten, heb je meer kans dat klanten voor de jouwe kiezen.

In feite vergroot je je klantenbestand al snel wanneer klanten een positieve shopervaring bij je hebben. Probeer klachten te voorkomen. Het invoeren van uitgebreide informatie bij je productpagina’s kan al behulpzaam zijn. Daarnaast is het zeker bij sportartikelen nuttig om ook video’s te uploaden bij productpagina’s. Op die manier zijn functionaliteiten van het artikel beter te zien dan in foto’s.

Daarnaast zijn sociale media erg handige middelen om in te zetten zodat je meer contact met je klanten krijgt. Veel ondernemers maken gebruik van Instagram en organiseren weggeefacties voor hun achterban. Je kan ook aan je klanten vragen om foto’s of video’s naar je te sturen van hoe ze hun bestelling uitpakken of hoe ze het product gebruiken. Wanneer jij deze dan weer plaatst op je sociale media laat dit aan potentiële klanten zien hoe ze de producten kunnen gebruiken.

Ben je goed met sociale media? Met whitelabel-artikelen kun je een eigen merk opbouwen.

Waar moet je op letten?

Ook al neemt je dropshipping-leverancier je complete logistieke proces van je over, jij blijft verantwoordelijk voor de staat waarin je product geleverd wordt. Als er klachten over de verzending zijn, moet jij dit dus oplossen. Het is handig om je hier bewust van te zijn als je op zoek gaat naar een dropshipping-leverancier. Ga na hoe het verzendproces van de groothandel verloopt, zijn er veel klachten over te vinden? Hoe lost de leverancier deze klachten op?

Daarnaast ben je verplicht om je klanten een garantieperiode te bieden. In Nederland is die periode vaak langer dan in andere landen, waardoor je dit soms niet bij je groothandel kunt verhalen. Een ander belangrijk punt waar je op moet letten is het afhandelen van retourzendingen. Niet elke leverancier of groothandel zal retourzendingen accepteren.

Soms is het goedkoper om het aankoopbedrag naar de klant terug te storten dan het artikel terug te sturen naar je verre leverancier. Die hoge verzendkosten zullen namelijk je marge nog verder verkleinen.

Extra producten of dropshipping-leverancier? BigBuy.eu biedt binnen- en buitensportartikelen, sportkleding en -accessoires. Voeg ze eenvoudig toe aan jouw webshop.

sportartikelen