Bloemen en planten

Online zijn er nog veel kansen voor mooie bloemen en plantenwinkels. Voor een webshop in verse bloemen en planten biedt zowel het particuliere segment als de zakelijke markt veel mogelijkheden. Uitdagingen zijn er ook, vooral rond de voorraad en logistiek. Dropshipping kan hierbij helpen.

Online bloemen en planten verkopen

decoratieve bananenplantKunstmatige producten zijn online sterk in opkomst, al is er ook veel vraag naar verse bloemen en planten. Vaak kopen mensen deze op het laatste moment. Denk aan een mooi bosje bloemen of leuke plant als cadeau voor iemand die wat te vieren heeft. Ook onszelf verwennen we graag met nieuwe planten als we een eigen kamer willen opfleuren.

Verse planten en bloemen zijn goed betaalbaar en online neemt deze vraag al jaren toe. Bloemisten zijn vaak lokaal goed vindbaar. Een standaard bos bloemen kun je eenvoudig online kopen. Daarnaast is nog veel ruimte voor spelers die verstand hebben van online marketing en een goed afgestemd assortiment.

Online is er veel vraag naar mooie bloemen en planten.

De Spaanse dropshipping-leverancier BigBuy biedt verschillende bollen, zaden en planten. Met de dropshipping-plugin kun je deze eenvoudig toevoegen aan een Shopify-webwinkel.

Producten die je online kunt verkopen

Online is er veel vraag naar dagverse bloemen en trendy kamerplanten. Beide doen het ook goed als cadeauartikel. Concurreren met met lokale bloemisten is lastig, daarbuiten zijn nog veel niches waarin nog veel mogelijk is. Als ware influencer kun jij inspelen op nieuwe trends en ontwikkelingen.

Buiten het aanbod van lokale kwekers en bloemisten zijn er nog veel kansen in deze markt.

Veel bloemen en bloeiende planten zijn zeer kwetsbaar maar stevige vetplanten kun je prima online verkopen. Ook jonge tuinplanten, gewassen, zaden en (bloem)bollen zijn goed te verpakken en leuk voor thuiskwekers. Zowel voor bloemen, eetbare groentes, kruiden als kleine plantjes.

Met de Nederlandse dropshipping-leverancier Everspring voeg je makkelijk bloemen, planten en woondecoraties toe aan je webwinkel, die rechtstreeks van de kweker komen.

bloemen in Aalsmeer

Waarom bloemen en planten dropshippen?

De online verkoop van bloemen en planten heeft wat extra uitdagingen. Door de beperkte houdbaarheid van verse producten is het lastig om vooraf de juiste voorraad in te schatten. Je wilt geen voorraad afwaarderen als de vraag tegenvalt, maar ook niet zonder voorraad raken als de verkoop meevalt.

Ook de logistiek is een uitdaging voor een webwinkel in verse producten. Je wilt niet dat jouw bosje bloemen de hele verwerking van een distributiecentrum door moet of dat deze tijdens het vervoer beschadigd raakt door alle andere pakketten die een pakketvervoerder zoal moet bezorgen.

Voor de verkoop van dagverse bloemen en sfeervolle (kamer)planten biedt dropshipping veel voordelen.

Assortiment op basis van dropshipping

Met dropshipping kun je een groot assortiment aan tuin- of kamerplanten, boekketten en losse bloemen verkopen zonder de problemen die het voorraadbeheer, verpakken of de verzending met zich meebrengen. Door de grotere volumes van een groothandel kan deze werken met lokale kwekers, bloemisten, gespecialiseerde verzendpartners en verpakkingstechnieken.

De Spaanse dropshipping-leverancier BigBuy biedt verschillende bollen, zaden en planten. Met de dropshipping-plugin kun je deze eenvoudig toevoegen aan een Shopify-webwinkel.

kleine kamerplanten verkopen

Betrouwbare leveranciers

Wel zijn er veel tussenpartijen die direct samenwerken met kwekers, al zijn dit veelal softwarepartijen. Deze hebben wel de contacten maar hierbij moet je alsnog zelf inkopen bij allerlei verschillende kwekers waardoor je te maken hebt met allerlei verschillende voorwaarden en logistieke kosten.

Veel spelers werken met verschillende kwekers waardoor je te maken krijgt met verschillende voorwaarden en kosten.

Ondanks dat je in zoekmachines best veel groothandels kunt vinden zijn er eigenlijk vrij weinig. Ook voor een groothandel geldt dat die bloeiende planten niet lang op voorraad kan hebben staan. Toch zijn er online verschillende leveranciers van bloemen en planten te vinden, als je hierin een niche weet te vinden.

bloemen en planten dropshipping

Verse producten versus kwalitatieve nepartikelen

Nepbloemen en -planten van zijde en andere prachtige materialen doen het online erg goed. De markt van kunstmatige kwaliteitsproducten is afgelopen jaren geƫxplodeerd, mede door de mooie materialen waardoor producten soms niet van echt te onderscheiden zijn, of perfect aansluiten bij de laatste trends.

Met de verkoop hiervan is niets mis, maar dat neemt niet weg dat ook de markt voor verse artikelen groeit. Vers heeft een unieke charme, geur en uitstraling. Daarnaast is het vaak goed betaalbaar. Een combinatie of juist een specialisatie in vers biedt voldoende mogelijkheden voor nieuwe webshops.

Met de Nederlandse dropshipping-leverancier Everspring voeg je makkelijk bloemen, planten en woondecoraties toe aan je webwinkel, die rechtstreeks van de kweker komen.

Orderafhandeling en klantenservice

Als je planten of bloemen gaat verkopen is het goed om rekening te houden met de klantenservice die hierbij komt kijken. Levende producten wijken vaak af van de productfoto en kunnen er per dag anders uitzien. Ook zijn ze kwetsbaar, wat de kans vergroot dat de stukgaan tijdens de orderafhandeling, het vervoer of bij de klant. Daarnaast is het hele proces rond retouren ingewikkeld.

Houd hier rekening mee bij de klantenservice. Bij dit type artikelen is een goede bereikbaarheid essentieel. Niet alle leveranciers zijn hier even makkelijk in, waardoor de kans groot is dat je zelf ook hierbij soms je verlies moet nemen. Houd hier rekening mee als je de verkoopprijzen bepaalt.