Dropshipping tuinartikelen

Misschien denk je bij dropshipping niet meteen aan het dropshippen van tuinartikelen. De meeste mensen hebben een tuincentrum dichtbij huis. Maar omdat de zoektocht naar artikelen vaker online begint, is dit toch een markt die veel mogelijkheden biedt.

Door je artikelen te verkopen met dropshipping hoef jij geen voorraad in te kopen of op te slaan. Je artikelen gaan namelijk vanaf je leverancier direct naar de klant. Op die manier kun je gemakkelijk een groot assortiment aan tuinartikelen verkopen en heb je minder startkapitaal nodig.

Extra producten of dropshipping-leverancier? BigBuy.eu biedt decoratie, opslag, gereedschap, barbecues, planten, zaden zwembaden en meer. Voeg ze eenvoudig toe aan jouw webshop.

Vraag naar tuinartikelen neemt al jaren toe

tuinartikelenMede door de populariteit van doe-het-zelf-projecten (DIY) op sociale media is de vraag naar spullen voor tuinonderhoud, tuindecoratie en artikelen om te ontspannen in de tuin in de laatste jaren sterk gestegen. Dat biedt veel kansen om in deze sector een dropshipping-webshop te beginnen.

Consumenten stoppen graag tijd en energie in het opfleuren van hun tuin. Je bereikt de jongere doelgroep makkelijker via sociale media. Door daar uitgebreide filmpjes van je producten te zetten, weten zij meteen wat ze kunnen verwachten van het product. Deel bijvoorbeeld foto’s van mooi ingerichte tuinen ter inspiratie. Als je zelf actief bent op Pinterest en daar een grote groep volgers hebt, kun je ook daar je producten delen.

Als je tuinartikelen wilt verkopen bieden sociale media zijn een goed bereik.

Je kunt inspelen op een jongere doelgroep, maar vergeet niet dat ouderen ook een erg geschikte doelgroep zijn. Tuinieren is onder ouderen erg populair en met de juiste aanpak kan je juist deze groep aanspreken. Om die doelgroep te bereiken moet je de marketing anders insteken. Ga bijvoorbeeld na of je een gastartikel kan schrijven voor een bekende blog die zich richt op tuinieren. Zet ook blogartikelen op je eigen website, waarin je duidelijk maakt dat je expertise hebt over de artikelen die jij verkoopt. Een blog is een goede manier om iets meer over je eigen producten te vertellen.

Tuinartikelen zijn vooral in seizoen in trek

Veel verkopers van tuinartikelen geven aan dat de meeste bestellingen tijdens de eerste lentedagen plaatsvinden. Consumenten krijgen dan zin om hun tuin op te leuken. Met de juiste marketing kun je ervoor zorgen dat je in dit seizoen genoeg inkomsten binnenhaalt om de rest van het jaar door te gaan. Maar je kan ook overwegen om naast deze producten juist artikelen te verkopen waar het hele jaar vraag naar is.

Extra producten of dropshipping-leverancier? BigBuy.eu biedt decoratie, opslag, gereedschap, barbecues, planten, zaden zwembaden en meer. Voeg ze eenvoudig toe aan jouw webshop.

Kies een niche en specialiseer je daarin

zitgrasmaaier

Als je overweegt tuinartikelen te verkopen, kom je er waarschijnlijk al snel achter dat het een vrij ruime categorie is. Je kunt natuurlijk bloemen, planten of compost verkopen. Maar ook barbecues, stoelen, bankjes, grasmaaiers en bloempotten vallen onder tuinartikelen. Voor dropshipping zijn soms ook wat grotere artikelen als een hangmat, zwembad of tent geschikt.

Er is dus een brede markt, maar het kan jouw positie versterken als je jouw webshop richt op een niche. Door alleen producten in die ene categorie aan te bieden kom je op klanten over als iemand met specialistische kennis.

Kies daarom een niche die dichtbij jouw interesses ligt. Misschien wordt jij wel de specialist in tuinkabouters, tuinhuisjes of grasmaaiers. Waarbij je niet alleen normale handmaaiers verkoopt maar ook de nieuwste robot- en grote zitgrasmaaiers.

Zoek een segment waarin je dé specialist kan worden en goede marketingkansen ziet.

Let bij je assortiment op de winstmarges

Doordat je geen inpakmateriaal en verzendkosten hebt, heb je minder kosten vooraf wanneer je gaat dropshippen. Je leverancier zal deze kosten waarschijnlijk doorrekenen in de prijs per product, waardoor het soms lastig is om een goede prijsmarge te houden op deze producten.

Probeer daarom producten te kiezen met een goede marge als je werkt met dropshipment. Als je producten verkoopt waarop kleinere marges zitten kun je overwegen om je webshop aan te vullen met kleinere, goedkopere producten.

Daarnaast kun je bij je selectie voor tuinartikelen nadenken over breekbaarheid. Een tuinkabouter of een planten pot gaat waarschijnlijk sneller kapot dan bijvoorbeeld een tuinmeubel. Vraag bij je leverancier na hoe die de producten inpakt. Wat kun je van je leverancier verwachten als je klant klaagt over schade?

Extra producten of dropshipping-leverancier? BigBuy.eu biedt decoratie, opslag, gereedschap, barbecues, planten, zaden zwembaden en meer. Voeg ze eenvoudig toe aan jouw webshop.

Dropshipping en het verwerken van retouren

Consumenten die online aankopen doen, hebben recht op een bedenktermijn van 14 dagen. Een veelgehoorde klacht van klanten over dropshipping is dat het product heel anders blijkt dan op de webshop werd vermeld.

Om dit te voorkomen dien je een duidelijke productomschrijving toe te voegen aan je productpagina. Bestel eerst zelf een paar producten bij je leverancier, om ze uit te proberen. Zo weet je meteen wat hoe je het product het best kunt omschrijven. Ook heb je dan direct een beeld van de levertijd en de verpakking.

Bestel het artikel eerst zelf bij de leverancier voordat je het gaat verkopen.

Ook al geef je genoeg goede informatie over je producten, kan het alsnog gebeuren dat je klanten besluiten iets terug te sturen. Neemt je leverancier de kosten van de retourzending op zich? Wanneer je leverancier zich buiten Europa bevindt, kan het soms handig zijn om zelf de retourzending op te nemen.

Levertijd en Europese wetgeving

Veel klachten die bestaan over dropshipping ontstaan door lange levertijden. Vaak gebeurt dit doordat dropshippers een leverancier in China hebben. Daarbij wachten klanten soms weken op hun bestelling. Als je een leverancier hebt binnen Europa is de levertijd vaak een stuk korter.

Ook ben je er dan van verzekerd dat de producten voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Daar is de leverancier dan zelf verantwoordelijk voor. Als jij importeert naar Europa, ben jij de verantwoordelijke.