Dropshipping elektronica

Wanneer je wilt dropshippen in de elektronicabranche zal je al snel merken dat je niet de enige bent die deze niche probeert te veroveren. Toch biedt dropshipping in elektronica nog altijd de nodige kansen. Er zijn in deze branche genoeg producten met goede marge en ook voldoende groothandels te vinden.

huishoudelijke elektronicaAls je elektronica wilt dropshippen zal je eerst moeten bedenken wat je precies wilt verkopen. Wil je een dropshipping-webwinkel maken met allerlei elektrische producten of ga je je specialiseren in een bepaalde niche? De elektronicamarkt is groot maar de concurrentie is dat ook. Meestal is het niet heel zinvol meer om de strijd echt nog aan te gaan met internetgiganten als Bol.com, Coolblue en Amazon.

Meestal is het niet heel zinvol om de strijd aan te gaan met bol.com, Coolblue of Amazon.

Daarnaast heb je concurrentie van partijen als Mediamarkt, BCC of Blokker die ook in de winkelstraten goed zijn vertegenwoordigd. Over het algemeen geldt daarom dat hoe specifieker je aanbod is, des beter je online nog kunt adverteren en hoe makkelijker je vindbaar bent.

Zoek je extra producten of een dropshipping-leverancier? BigBuy.eu biedt audio-, camera-, muziek-, en diverse andere elektronica. Inclusief plugins waarmee je deze eenvoudig aan je webshop toevoegt.

Niches binnen de elektronicabranche

Je kunt een webshop lanceren met bijvoorbeeld allerlei huishoudelijke apparaten, maar je kunt het ook specifieker maken door je te richten op stofzuigers. Nog specialistischer maak je het door alleen robotstofzuigers te verkopen. Hetzelfde principe kun je toepassen op allerlei niches binnen elke andere elektronicaniche. Bereik je liever een zo groot mogelijke doelgroep, dan kun je een longtail-webshop lanceren waarbij je je richt op meerdere categorieën.

Elektronica is een ideale markt om niches in te vinden. Al zijn er al veel webshops.

Omdat er behoorlijk veel dropshippers zijn die apparaten en spullen verkopen, is de niche al aardig verzadigd. Het kan daarom geen kwaad om wat onderzoek te doen naar je concurrentie. Kijk bijvoorbeeld welke spelers er actief zijn en wat hun aanbod is. Vervolgens kun je uitzoeken of zij veel reclame maken voor de artikelen. Als nieuwkomer is het lastig om goed gevonden te worden, zeker met een beperkt budget.

Zijn er producten waarvan je nauwelijks advertenties vindt, dan kan het zijn dat je een gat in de markt hebt gevonden. Maar het kan ook betekenen dat je voorgangers al hebben ondervonden dat er vrijwel geen markt voor is, waardoor er weinig in te verdienen is met dit assortiment. Vind je het lastig om te bepalen wat geschikte elektronica is om te dropshippen, dan kun je via onder meer Google Trends achterhalen wat de populariteit is van bepaalde zoektermen.

Zoek je extra producten of een dropshipping-leverancier? BigBuy.eu biedt audio-, camera-, muziek-, en diverse andere elektronica. Inclusief plugins waarmee je deze eenvoudig aan je webshop toevoegt.

Voordelen dropshipping elektronica

elektronica dropshippingVroeger wilden mensen de apparaten vaak eerst in het echt zien, maar tegenwoordig is het heel gebruikelijk om elektronica online te kopen. De enorme doelgroep is hiermee een van de grootste voordelen van de elektronicabranche. Bovendien heeft elk huishouden diverse elektrische apparaten nodig, die vaak na een aantal jaar aan vervanging toe zijn. Slaag je erin om jouw doelgroep goed te bedienen, dan is de kans groot dat zij meerdere bestellingen bij jou plaatsen.

De meeste elektronica vertegenwoordigt een (vrij) hoge productwaarde. Als je zelf een voorraad zou moeten aanleggen, betekent dit dat je fors moet investeren. Het grote voordeel van dropshipping is dat je de elektronica pas inkoopt zodra je een order hebt. Daarnaast verzorgt de dropship-leverancier de opslag en verzending, waardoor jij je kunt focussen op de verkoop. Ook is het op deze manier makkelijk(er) om op te schalen of om afscheid te nemen van bepaalde producten.

Nadelen dropshipping elektronica

We noemden het al eerder: elektronica is niet de makkelijkste niche om geld te verdienen. De concurrentie is moordend, in binnen- en buitenland. Een ander nadeel bij het dropshippen van elektronica is de kwetsbaarheid van de producten. De kans dat er tijdens de verzending iets kapot gaat, is vele malen groter dan bij bijvoorbeeld kleding. Ook tijdens het gebruik van de producten kunnen er mankementen ontstaan. Daarnaast bestaat de kans dat het product simpelweg tegenvalt en wordt teruggestuurd.

Dropshipping elektronica: waar moet je op letten?

Als dropship-ondernemer is het jouw taak om de klant tevreden te houden. Dit geldt niet alleen tijdens de aankoop van de producten, maar ook gedurende de garantieperiode. Wat goed is om te weten is dat de wettelijke garantie niet overal hetzelfde is.

Nederland heeft een vrij uitgebreide garantieperiode, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Azië. Is er binnen de Nederlandse garantietermijn iets mis met het product, dan ben jij hiervoor verantwoordelijk. Ook wanneer je dit niet kunt verhalen op jouw leverancier.

Als er binnen de garantietermijn iets mis is met het product ben jij verantwoordelijk.

Een ander belangrijk punt is de retourafhandeling. Als dropship-ondernemer is het een must om vooraf goed na te denken over hoe je met teruggestuurd artikelen omgaat. Niet elke groothandel of leverancier accepteert namelijk retouren. Bovendien kan het vanwege de verzendkosten soms goedkoper zijn om het aankoopbedrag terug te storten dan om een retour te verwerken.

Dropshipping-leveranciers vinden

Weet je welke producten je in je webshop wilt aanbieden, dan wordt het tijd om een keuze te maken voor een leverancier(s). Door het enorme aanbod van dropshipping-leveranciers kan dit nogal overweldigend zijn. Alleen al op AliExpress, de bekendste Chinese dropshipper, vind je duizenden opties.

Zoek je extra producten of een dropshipping-leverancier? BigBuy.eu biedt audio-, camera-, muziek-, en diverse andere elektronica. Inclusief plugins waarmee je deze eenvoudig aan je webshop toevoegt.

De vraag is echter of het wel verstandig is om samen te werken met een leverancier aan de andere kant van de wereld. Niet alleen is de levertijd vanuit China vele malen langer dan wat Nederlandse consumenten acceptabel vinden, ook de kwaliteitseisen zijn in Europa strenger dan in Azië. De verantwoordelijkheid om veilige producten af te leveren ligt bij jou, waardoor het fijner kan zijn om te werken met Europese groothandels zoals het Spaanse BigBuy.

Wanneer je producenten en groothandels beoordeelt, is het slim om niet alleen te kijken naar hun aanbod, maar ook naar de mogelijkheden die zij bieden. Sommige leveranciers hebben namelijk koppelingen met externe verkoopkanalen, zoals marktplaatsen. Hierdoor kun je jouw assortiment op een makkelijke manier via meerdere verkooppunten aanbieden.