Dropshipping dierenartikelen

Het dropshippen van dierenartikelen is misschien niet de eerste niche waaraan je denkt als je een webshop lanceert. Maar onder meer door de relatief goede marge en de band die baasjes met hun (huis)dier hebben, is het een markt die veel mogelijkheden biedt. Het biedt voldoende producten en er zijn ook genoeg groothandels in actief.

webshop in dierenproductenOmdat een dropshipping-leverancier ervoor zorgt dat de producten bij de klant komen, hoef je zelf geen voorraad aan te leggen. Naast dat dit je de nodige ruimte bespaart, scheelt het ook enorm in de kosten. In theorie kun je jouw doelgroep dus een enorm assortiment bieden. Hoewel er niets op tegen is om een longtail-shop te lanceren, is het dan wel lastig(er) om je positie in de markt te veroveren. Dit komt niet alleen doordat je productkennis op peil moet zijn, ook vraagt een ruimer assortiment om een groter marketingbudget.

Kies de juiste niche en productcategorie

Wil je een dropshipping-webshop maken, dan kan het geen kwaad om te beginnen met een select aanbod van producten. Bijvoorbeeld in een bepaalde categorie, zoals (dieet)voeding, verzorging of kleding. Ook kun je je specialiseren in een bepaald dier of ras. Hoe je je wilt profileren is geheel aan jou, zolang je mede dankzij je producten maar een verschil kunt maken. Het is belangrijk dat je van toegevoegde waarde bent voor jouw doelgroep.

Zoek je extra producten of een dropshipping-leverancier? BigBuy.eu biedt drinkbakjes, speeltjes en reisartikelen voor dieren. Inclusief plugins waarmee je deze eenvoudig aan je webshop toevoegt.

Gezien de omvang van de doelgroep ligt het misschien voor de hand om je te richten op gezelschapsdieren. Maar je kunt je ook specialiseren in de verzorging van bijvoorbeeld alpaca’s, boerderijdieren of exotische vogels. Ook daar zijn voldoende producten voor te bedenken, al moet er natuurlijk wel vraag naar zijn. Vergeet daarom niet om marktonderzoek te doen. Het zou zonde zijn als je een mooie shop lanceert en later pas tot de ontdekking komt dat er nauwelijks een markt voor is.

De omvang van de doelgroep voor gezelschapsdieren is enorm, maar je kunt ook andere dierenartikelen dropshippen.

Voordelen dropshipping dierenartikelen

dierenartikelen dropshippenEen groot voordeel van dierenartikelen is dat deze producten veel minder onderhevig zijn aan trends of seizoensinvloeden dan bijvoorbeeld modeartikelen of gadgets. Echte pieken en dalen zal je hierdoor niet zo veel hebben, waardoor je het hele jaar omzet kunt halen uit de webshop. Bovendien is het aantal herhaalaankopen groot. En als je jouw klant goed weet te bedienen, bestaat de kans dat hij vele jaren bij je blijft kopen.

Veel klanten zullen na verloop van tijd een bepaald patroon laten zien. Hun (huis)dier heeft immers om de zoveel tijd nieuw voer nodig. Hier kun je op inspelen door je klant een mail te sturen dat het weer tijd is om eten te bestellen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld middelen om vlooien, teken en wormen te weren. Merk je dat bepaalde artikelen vaak samen worden gekocht, dan kun je overwegen om deze aan te bieden als setje. Vaste klanten zou je een kaart met een kortingscode kunnen sturen wanneer hun geliefde huisdier jarig is.

Nadelen dropshipping dierenartikelen

Het probleem met dropshipping is dat het in de basis een vrij eenvoudige manier is om producten te verkopen. Sommige niches zijn hierdoor overspoeld met webwinkels die allemaal een vergelijkbaar assortiment hebben. Daarnaast heb je te maken met de concurrentie via platformen en traditionele verkoopkanalen. De markt van dierenartikelen is gelukkig minder verzadigd dan veel andere niches. Toch zal het succes je ook hier niet komen aanwaaien.

Waar je bij bijvoorbeeld modeartikelen of cosmetica de klant zonder problemen de vrije hand kunt geven, ligt dit bij dierenartikelen wat gevoeliger. Zo liggen bepaalde geneesmiddelen al jaren onder vuur, terwijl ze nog wel verkrijgbaar zijn. Er is bijvoorbeeld een ontwormingsmiddel op de markt dat regelmatig wordt gelinkt aan epileptische aanvallen, nierfalen en huidaandoeningen. Het laatste wat je als verkoper wil is dat jouw shop in verband wordt gebracht met dit soort claims. De juiste productkennis is dus geen overbodige luxe.

Dropshipment en vervoer

Wat het dropshippen van dierenartikelen ook lastig kan maken, is het transport. Artikelen als hondenbrokken, krabpalen of hooi zijn niet de fijnste producten om te vervoeren. Zeker nu steeds meer vervoerders voor het bepalen van een toeslag niet alleen naar de afmetingen kijken, maar ook naar het gewicht van de artikelen. Bij dropshipping zorgt de leverancier voor de logistieke afhandeling, dus zelf hoe je je hoofd hier niet over te breken, maar de kosten die hij hiervoor maakt worden uiteraard wel doorberekend.

Ook de levertijd van dropshipping kan een probleem vormen. Dierenartikelen zijn meestal geen impulsaankoop, maar (huis)diereneigenaren willen ook weer niet weken op hun product(en) wachten. Dit kun je ondervangen door met een Europese groothandel in zee te gaan.

Zoek je extra producten of een dropshipping-leverancier? BigBuy.eu biedt drinkbakjes, speeltjes en reisartikelen voor dieren. Inclusief plugins waarmee je deze eenvoudig aan je webshop toevoegt.

Leveranciers voor dierenartikelen

Er zijn voor dierenartikelen veel leveranciers te vinden, al kun je je afvragen of je op dit gebied wilt samenwerken met een grote speler als AliExpress of andere Chinese groothandel. De levertijden zijn lang, je moet zelf vooraf controleren of alles wel de Europese markt op mag en de verpakking laat vaak te wensen over. Gelukkig zijn er voldoende Europese groothandels.

Voor producten als voeding en verzorging kun je beter samenwerken met een Europese groothandel.

Naast de snellere levertijd heb je hierbij het voordeel dat deze partij beter op de hoogte is van onze wet- en regelgeving. Er zijn zelfs Nederlandse groothandels maar hierbij heb je wel vaak wat meer concurrentie. Ook zijn die vaak al beschikbaar op grote platforms als Bol.com of Amazon te vinden. Als jij goed bent in marketing en je al een doelgroep voor ogen hebt, is dat misschien niet erg. Via social media of specifieke platforms waarop jouw doelgroep aanwezig is, kun je soms alsnog een klantenbestand opbouwen. Maar als je ook qua marketing nog niet zo ervaren bent dan is het vaak prettiger om te beginnen met producten waarbij de concurrentie nog wat meer beperkt is.